Ponturi

Unele companii îşi vând online direct croaziere. Dacă te pricepi poţi să rezervi singur direct şi vei evita orice comisioane practicate de companiile revânzaţiare. Poţi să scuteşti uşor între 100 si 300 euro. Ai nevoie de un card alimentat cu toată suma si experienţă în rezervări online.

La orice cumpărare pe vas mai adugaţi la preţul afişat 15% taxe şi veţi obţine preţul final.

Unele linii oferă zone pentru adulţi, unde accesul minorilor este interzis. Pentru amatorii de nudism, verificaţi liniile care oferă şi această facilitate.

Dacă ai rău de mare încearcă să te gândeşti că nu-l ai. Şi totuşi dacă nu merge iată câteva lucruri si trucuri care ajută. Medicamente homeopate: coculin, ghimbir, Coca-cola şi mâncatul light (fără grăsimi, fără produse care cresc aciditatea)

Medicamente de sinteză: la prescripţia medicului (dar atenţie că dau somnolenţă)

Pe unele vase de croazieră poţi aduce câte o sticlă de vin de persoană în prima zi de îmbarcare pe care o poţi servi în cabină. Sunt premise si băuturi non alcoolice în cantitaţi mici (6 cutii/6 sticle de apă). Din porturi te poţi aproviziona cu diverse băuturi, însă ai grijă cât de stricte sunt regulile pentru că rişti să îţi fie confiscate. Spre exemplu , linia MSC este permisiva.

Masa de seară poate fi servită fie mai devreme spre ora 18 fie mai târziu la ora 20. Încearcă să te gandeşti ce ţi se potriveşte mai bine în funcţie de cât îţi ia să te pregateşti pentru cină, când şi dacă îţi place să mănânci seara, dacă vrei să tragi un pui de somn după ce alergi prin porturile de destinaţie o zi intreagă. Noi preferăm ora 20.

Când ai rău de mare trebuie să fii atent la alegerea cabinei. Ţi se potriveşte o cabină pe puntea cea mai joasă şi în zona centrală, indiferent dacă acesata are sau nu fereastră.

Întotdeauna să ai la tine o ţinută elegantă. Dacă nu porţi rochii de seară şi smooching poţi alege alte ţinute elegante care să ofere confortul dorit şi totodată să nu faci notă de discordantă cu restul.

Pe perioada zilei când lumea coboară în porturi poţi profita de numeroase reduceri la serviciile de pe vas.

Poţi trece în bagaj cu alcool în sticlă de apă. Ai grijă însă că nu poţi transporta mai mult de 1 l in bagajul de cală la avion.

Băuturile pe vas sunt în general scumpe însă de cele mai multe ori dacă nu eşti băutor zilnic nu merită să investeşti în pachetele de băuturi.

Poţi să-ţi aduci propriile palete de tenis de masă si mingii pentru a evita să stai să te plimbi după recuzită la recepţie.

Pe vas poţi cumpăra numai cu ajutorul cardului de acces pe vas. Nu se plateşte cash. Ţi se va cere şi o garanţie sau un card de credit.

O cană etansă te ajuta să iei dupa tine apă, cafea, alte băuturi care se oferă de regulă free şi nelimitat pe vas. Pune-ţi în bagaj un mic burete şi puţin lichid de vase…pentru că te ajută sa-ţi cureţi cana. Poţi pune in cană şi să bei pe punte şi alcoolul transportat in bagaj.

Unele vase au zonă de spa gratuită (spre exemplu Carnival).

Dacă poţi să-ţi organizezi excursiile din porturi cu agenţii specializate poţi vedea extrem de multe lucruri în numai 8 ore. Costul pentru 8 persoane este în jur de 75 de euro. Ai nevoie de un grup la care poţi să te alături sau să-ţi convoci propriul tău grup.